Cooking

Programma 2023 Internet Kookseries

Elke kookserie is een klein digitaal boekje met ieder zijn naam. Alle resultaten zijn gefotografeerd met duidelijke recepten en fijne ingredienten.

Elke kookserie kost 5 euro en je kunt deze bestellen op info@themacrobioticway.nl.


Lekker en gezond eten is weten!

Kookseries 2023

Nabe gerechten
Japanse Zen Keuken
Verliefd op misosoep
Tofu, Tempeh en Seitan
Pickels
Fruitkanten
Bonen krachtig en gezond
Tempura Festival

Nabe gerechten

In de lente en zomer is het heerlijk om Nabe stijl gerechten te maken. Je hebt verschillende vormen van Nabe en in deze serie gaat het om licht koken in water met daarin verschillende smaken.

Tijdens de lente is licht koken en eten van deze gerechten een reiniging voor je lichaam. De lente staat voor lever en gal en dan zijn Nabe gerechten juist goed en ondersteunend in het reinigingsproces. In deze serie 4 heerlijke Nabes vol heerlijke biologische groenten, wat fruit, heerlijke spreads, frituur granen en plantaardig eiwit als bijgerechten. Een feest om te eten.


Japanse Zen Keuken

Verfijnd koken met heerlijke smaken en goede combinaties. Met de beste natuurlijke smaakmakers uit Japan is de Japanse Zen keuken een lust voor het oog en je tong
.

6 mooie gerechten om vooral te maken als je iets te vieren hebt, een speciaal bezoek of gewoon verwennen. Japans Zen koken zijn lichte gerechten die een optimale bijdrage levering aan de vertering. Heel bevredigend eten met de beste gerechten uit deze keuken.


Verliefd op misosoep

Miso is een traditionele smaakmaker uit het Verre Oosten die al ruim 1300 jaar bekend is om zijn
culinair belang en een gunstig effect op de gezondheid.
In deze serie gebruiken we drie soorten
miso namelijk Mugi , Genmai en Shiro.


Mugi miso wordt gemaakt van biologische sojabonen en gerst. Deze miso is een perfecte mix van alle
vijf de smaken: zout, zoet, bitter, zuur en umami. Mugi miso wordt op ambachtelijke wijze gemaakt
en fermenteert minimaal 18 maanden in 100 jaar oude, cederhouten vaten. Deze tijd is nodig om de
smaak te verdiepen en gezonde eigenschappen toe te voegen. Het resultaat is een authentiek
smakende Japanse smaakmaker die qua smaak tussen hatcho en shiro miso in ligt.

Deze kookserie laat je kennismaken met misosoep en om 3 verrukkelijke misosoepen te maken.


Tofu, Tempeh en Seitan

De Internationale Macrobiotische Keuken staat bekend om zijn vele plantaardige eiwitten.
Bij het ontstaan van de natuurvoeding in de jaren 60 in Nederland waren bonen erg populair in de macrobiotische keuken. Stap voor stap werden tofu, tempeh en seitan geintroduceerd.

Anno 2021 zien wij in alle supermarkten veel vleesvervangers. Veel vleesvervangers in de supermarkten proberen vlees te benaderen. Juist de macrobiotische keuken doet dat niet, deze keuken maakt een geheel nieuw plantaardig eiwitproduct die gezond en lekker is. De meeste vleesvervangers in de supermarkten zijn volgestopt met smaakmakers die heftig zijn, veel zout bevatten en fantasieloos zijn.
In veel restaurants weten ze nog steeds geen plantaardige eiwitgerechten aan te bieden die lekker,
gezond en spannend zijn. Deze kookserie doet dat juist wel en je zet met deze kookserie iets speciaals
op tafel, plantaardige eiwitten die nooit vervelen.
Pickels

Pickels zijn verduurzaamde groenten die door fermentatie een superfood worden voor je darmen. Pickels zijn heerlijk om elke dag als gerechtje te eten bij je maaltijd. Pickels zitten vol met gezonde bacterien voor je darmen.

P
ickels maak je van groenten en het is fijn om er goede glazen potjes voor aan te schaffen. Mooie combinaties met heerlijke ingredienten zodat je extra kunt genieten van de rijkdom aan smaken. In deze serie worden 5 Pickels gemaakt met 15 soorten groenten.Fruit Kanten

Vooral de zomer is het heerlijk om fruit uit het seizoen te eten, het is de tijd om te genieten van al die smaken en kleuren.

Fruit kanten is een dessert dat dikwijls gemaakt wordt in de Internationale Macrobiotische keuken. Het is een licht verteerbaar dessert en de bereiding is gemakkelijk. 5 heerlijke frisse kanten van 5 soorten fruitsappen, 5 soorten fruit en verschillende extra natuurlijke smaakmakers voor een persoonlijke twist.
Het maken van fruit kanten is een mooie gezonde basis met fijne smaken die je vaak kunt eten.Bonen krachtig en gezond

Heel vroeger at men veel bonen, het was feitelijk eten voor armen. Mensen die rijk waren aten vlees en aangezien de mens anno 2018 veel rijker is geworden eet men weinig bonen. Bonen zijn veel gezonder dan vlees.

De eiwitten van bonen worden door het menselijk lichaam makkelijk opgenomen. In tegenstelling tot vlees bevatten bonen geen verzadigde vetzuren en veel meer vitaminen en mineralen. Je ziet binnen de macrobiotiek dat boonproducten meer gegeten worden dan bonen. Toch is het beter om bonen te eten en het liefst om de dag. Bonen zijn er in veelvoud met prachtige kleuren en ze hebben allemaal een specifieke functie. Nierbonen zijn goed voor je nieren bijvoorbeeld en kikkererwten goed voor je maag, milt en pancreas. In deze serie 5 soorten gekookte bonen in water en wat zeezout gekozen en 20 soorten biologische groenten. 5 heerlijke bonengerechten om op tafel te zetten zonder ongezonde smaakmakers.

Tempura festival

Tempura is voedsel dat door een beslag wordt gehaald en daarna gefrituurd.

In de 16e eeuw brachten zeevaarders het mee uit Portugal. Daar maakten ze tempura van vlees en vis. In Japan werd de bereidingstechniek verfijnd zoals onder andere shojin age, groente tempura gerechten, die in de boeddhistische kloosters geliefde waren.

Tempura eten is altijd feestelijk als je de basistechnieken onder de knie hebt. Regelmatig gaat dat mis omdat ze niet weten wat het beste beslag is, welke olie en opwelke temperatuur. Je maakt tempura echt lekker met wat kleine bijgerechtjes. Alles komt samen in de deze verrukkelijke serie. 


Bijgewerkt op 21 februari 2023

 

.